Se maskinöversättning på 

Windows 10 - Kom igång med Windows 10

Information om guiden:
Den här guiden ger information och tips om Windows 10.
Alla nya datorer levereras med operativsystemet Windows 10. Det är av flera anledningar men framförallt att nya datorer är byggda och anpassade för Windows 10. Dessutom är Windows 10 snabbare än Windows 8.1 och gränssnittet påminner om det populära Windows 7.

Målgrupp:
Alla inom kommunen.

Mer information:
Linweb: IT-Arbetsplats


Skrivbordet

Med en Windows 10 dator kommer du att som användare få tillgång till skrivbordet och skrivbordsikoner, något som tidigare varit blockerat. Detta innebär att du kan spara ner genvägar och dokument på skrivbordet.

På skrivbordet kan du även hitta Papperskorgen. Dock fungerar den inte som en back up-funktion, flyttar du filer och dokument till papperskorgen tas de bort från dator. Orsaken till detta är att Papperskorgen lätt blir stor och belastar datorns lagringsutrymme. Kommunen har valt att istället använda Återskapa borttagna objekt som back up-funktion, se IT-arbetsplats - Återläsning av fil eller mapp från G: och I:.


Startmenyn

Startmenyn i Windows 10 efterliknar tll stor del startmenyn i Windows 7 och kan delas upp i tre sektioner.

 • I vänstra sektionen finner du ett verktygsfält. Här har du funktioner så som kontoinställningar, datorinställningar samt Av/På alternativ.
   
 • I mitten sektionen finner du de program som finns installerade på datorn. Överst visas de program som du oftast använder.
   
 • I högra sektionen har du en vy där du själv kan lägga till de program du lätt vill ha tillgång till. Du fäster lättast genvägar här genom att leta fram dem i mitten sektionen i startmenyn, högerklickar på ikonen och väljer Fäst på start. Du kan helt fritt flytta runt genvägarna och placera dem i den ordning du önskar.

Bild1.png


Tips: Du kan lätt söka fram program i startmenyn. Detta gör du genom att trycka på startknappen och börja skriva namnet på programmet du vill starta. Det finns alltså inget sökfält utan datorn känner automatiskt av att du gör en sökning och visar de resultat som passar in på din sökning.


Applikationer


Webbläsare

I Windows 10 ingår en webbläsare som heter Microsoft Edge. Många av kommunens webbaserade system är inte kompatibla i den webbläsaren. Standardwebbläsaren Google Chrome fungerar bättre och rekommenderas.

Internet Explorer finns fortfarande kvar på din dator som du kan testa om ett program inte fungerar med Google Chrome. 

E-post

För att läsa din mejl startar du programmet Outlook 2013. I Windows 10 finns det ett inbyggt program som heter Mail, det programmet är inte kompatibel med din kommunmejl.

Om fel program har blivit standardprogram för mejl kan du ändra till Outlook 2013 enligt denna instruktion.


Skype för företag (E-möten)

Chattprogrammet Skype för företag finns tillgängligt på alla administrativa datorer. För att kunna använda det behöver du beställa behörighet, det gör du via IT-Order.

I Windows 10 finns det ett program som endast heter Skype, detta program är inte kompatibelt med den version av Skype för företag som kommunen använder.


Aktivitetsfältet

I aktivitetsfältet ser du som vanligt de applikationer och program som körs på datorn. Du kan som tidigare i Windows 7 och Windows 8 fästa genvägar på aktivitetsfältet. Detta gör du lättast genom att starta programmet du önskar fästa, när programikonen visas på aktivitetsfältet högerklickar du på den och väljer Fäst i aktivitetsfältet.


Hantera skrivare

I Windows 10 finns det en funktion för automatiskt hantering av standardskrivare. Detta innebär att datorn själv kommer sätta den senaste använda skrivaren som standardskrivare. Instruktion nedan visar hur du sätter en och samma skrivare som standardskrivare.

 1. Gå in under Start.
 2. Gör en sökning på och öppna Enheter och skrivare.
 3. Högerklicka på den skrivaren som du önskar ha som standard och välj Ange som standardskrivare.
 4. Välj OK på rutan gällande "Om du anger denna skrivare som standardskrivare slutar Windows hantera din standardskrivare".


Bildskärmsinställningar

Windows 10 känner automatiskt av vilken upplösning som passar lämpligast för den bildskärm som används. Detta innebär att datorn själv ändrar upplösning beroende på om bilden visas på en vanlig extern bildskärm, via en projektor, via den inbyggda skärmen (gäller bärbara datorer) mm. Detta medför bland annat att upplösningen i vissa fall blir konstigt om den inbyggda skärmen på en bärbar dator används då datorn är dockad.


LKDATA rekommenderar att alla utseendeinställningar görs via Inställningar > System > Visningsalternativ. Här kan du bland annat ändra ljusstyrka och storleken på text och ikoner. Under Visningsalternativ finns det ett alternativ för Avancerade bildinställningar, flera av de inställningar som ställs in under detta alternativ försvinner vid in/utloggning samt omstart av datorn.


Stöter du på problem med att upplösning- och bildinställningar inte går att ändra rekommenderas du att starta om datorn och prova på nytt.

501Visningar
3
© ComAround Scandinavia AB 2000 - 2020 Med ensamrätt

Hjälpte den här artikeln dig?